O nas
Agroturystyka? Muzeum? Skansen? Chlebowa Chata to tak naprawdę dawna wieś w pigułce, tyle że jakby... ożywiona.
Działamy od 2005 roku. Odwiedzają nas wycieczki, nie tylko z całego Śląska czy Polski, ale nawet z całego świata.
Co robimy?
Pieczemy chleb jak 100 lat temu, tak samo robimy masło, dlatego cały pokaz odbywa się w miejscu które wprowadza nas w klimat tamtych czasów. Opowiadamy jak wyglądało dawniej zwykłe życie - jak oświetlało się dom i co było w nim najważniejsze, jak wyglądał prysznic i ile przysługiwało wody "na łebka", aż wreszcie jak pomieścić wszystkie dzieci do spania w niewielkiej izbie.
Po co to wszystko?
Naszą misją jest odbudowanie szacunku do chleba i ludzkiej pracy. Nie można zapomnieć, że smakowicie pachnący bochen chleba, to owoc pracy rąk nie tylko piekarza, ale w dużej mierze także rolnika, który cały rok dbał o wyrośnięcie zboża - drogę "od ziarenka do bochenka"
"Maluchy" będą się nudzić?
Samo słuchanie i patrzenie dla dzieci to nuda - nie lubimy muzealnych sznurków i szyb!
U nas można mielić na żarnach, pomłócić cepem, poczuć się jak traktorzysta na powojennym Ursusie i kilku innych traktorach, wsiadać na sanie i bryczki, wejść na stary motocykl lub do wanny, a to jeszcze nie wszystko. Chcemy aby wizyta w Chlebowej Chacie zapadła na dłużej w pamięci. Zdjęcia? Jak najbardziej!
A co ze starszymi?
Od wersji dla młodszych pokaz różni się jednym słowem - przypomnienie zamiast pokazanie.
- "Ja już to wszystko znam"
- "Ze wsi na wieś nas przywieźli".
Z takimi opiniami na szczęście spotykamy się tylko przed wycieczką - a kiedy w trakcie ożyją już wspomnienia, to wycieczce i Waszym opowieściom nie ma końca.
Możemy też pochwalić się olbrzymią kolekcją zgromadzonych zabytków wśród których trafiają się perełki, przy których nawet my dumamy do czego służyły.
Certyfikaty, nagrody:
- Nagroda Księdza Leopolda Jana Szersznika w kategorii ochrony dziedzictwa kulturowego
- Członek Zagród Edukacyjnych
- Hit Turystyki Wiejskiej
- Jadwidze Dudys - Osobowość Ziem Górskich 2008
- Certyfikat Beskidzki produkt na 5
- Certyfikat "Górolskiej swobody" na Chleb Gazdów Góreckich, podpłomyki, masło, ser biały.
- Kuchnia regionalna - Szlak Tradycyjnego rzemiosła.