Dawna wieś w pigułce
Zamówienia telefoniczne 664 345 019
Chlebowa Chata, Dawna wieś w pigułce Chlebowa Chata, wnętrze Chlebowa Chata, zboże Ule przy Chlebowej Chacie Chlebowa Chata, Górki Małe

Zapach chleba, smak tradycji...

 

Dotknij tradycji

"Cztery kąty, a piec piąty...". W starych chałupach najważniejszy był piec, wokół którego skupiało się życie mieszkańców. Było przy nim ciepło i bezpiecznie. Piec jest też sercem Chlebowej Chaty, która oferuje spotkania " z okruchem tradycji". Podczas warsztatów Gospodarze ukazują drogę ziarenka zboża, które musi pokonać wiele etapów, aby w postaci bochenka znaleźć się na naszych stołach i kusić niepowtarzalnym zapachem. Gdy pajdę chleba okrasza samodzielnie wykonane masło, polane słodkim miodem, to już niewiele do pełni szczęścia potrzeba.

Co nas wyróżnia?

klimat - staramy się aby wszędzie dookoła było czuć ducha dawnych czasów, to lata kolekcjonowania, tysiące eksponatów i dużo starań o otoczkę warsztatów 

smakwszystko co dostajecie do jedzenia w Chlebowej Chacie jest robione u nas z naturalnych produktów - wiele gości zapamiętuje pobyt właśnie przez pryzmat kubków smakowych

opowieśćto, co wspominają turyści, to magia historii, która Wam przekazujemy. Od przedszkola do seniora - wszyscy słuchają z zaciekawieniem

sercewkładane do pracy przez gospodarzy i wszystkich animatorów, przez co są goście, którzy wracają do nas wiele razy

 

Co nowego?


Dawna wieś w pigułce

Od ziarenka do bochenka

Co trzeba zrobić aby z małego ziarna powstał bochen chleba?

więcej

Podpłomyki

Aby zaspokoić "pierwszy głód" świeżego pieczywa, przed upieczeniem chleba wkładano do pieca podpłomyk

więcej

Ser, masło, maślanka

Z czego powstają i jakich narzędzi trzeba użyć?

więcej

Pszczoły

Ile pszczoły muszą przelatać kilometrów, aby zrobić jeden słoik miodu?

więcej
Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz okreœlić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. ×